• Társasházi Közös Képviselő Közös Képviseletet és Társasházkezelést vállal Budapesten - Békés Otthon Közös KépviseletTársasházi Közös Képviselő Közös Képviseletet és Társasházkezelést vállal Budapesten - Békés Otthon Közös KépviseletTársasházi Közös Képviselő Közös Képviseletet és Társasházkezelést vállal Budapesten - Békés Otthon Közös Képviselet

Gázfelülvizsgálat – Társasházak

Társasházak Gázfelülvizsgálata

Társasházak gázfelülvizsgálataAz elmúlt években a sorozatos gázrobbanások miatt a Kormány ezen belül is a Nemzetgazdasági Minisztérium  új szabályozást  vezetett be annak érdekében, hogy megvédje az emberek életét és vagyonát. Ezért a Társasházak részére megalkotta a 19/2012 ( VII.20.) MGM rendeletet mely rendelkezik a gáz csatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések műszaki-biztonsági felülvizsgálatáról.

Ennek lényege, hogy a Társasháznak olyan gázvezetékrendszerrel  kell rendelkeznie melynek tömörsége megfelelő, nem szivárog sehol, és olyan kötésekkel rendelkezik, melyek megfelelnek az előírásoknak.  Ilyen előírás  az, hogy  tűz és robbanás biztos gázcsapokkal kell ellátni a rendszert, a hosszmeneteket úgy kell megalkotni, hogy a kötések mentén a gáz ne szivároghasson. A lakáson belül nem lehet egy légtérben a gázóra az alvó területtel, illetve biztosítani kell a megfelelő szellőzést amennyiben pld. a gázóra a fürdőszobában van.

A szabályozás szerint a Társasházakban a szerelvényeket 5 évente felül kell vizsgáltatni, azonban ez sok háznál nem valósulhatott meg, mivel a lakók ennek többletköltségét nem tudják kifizetni. Ezért főleg a 70-es években épült Társasházaknál a gázvezetékrendszer elavult, a kötések elöregedtek és több helyen szivárog a gáz, ami tűz és robbanásveszélyes. A társasházak nagy része a lakók tulajdonában van, sem az önkormányzat, sem más nem illetékes, és nem felelős a társasházak felújításáért, a hibák javításáért.

 A lakások a többségében gázbojlert és gáztűzhelyt használnak a lakók, pedig az új szabályozás – 2008-as gáztörvény – a lakások zömében ezeket tiltja. Ám ahol semmiféle változás nem történt a lakásokban, olyan kompromisszum született, hogy ahol a régi, akkor érvényes szabályok engedték, ott maradhatott a régi készülék.

Ami az esetleges változtatásokat illeti, a szabályok arról is szólnak, hogy például az ablakcsere után újra kell vizsgálni a gázkészülékeket és ekkor már az új törvény szerint kell eljárni. Az új – műanyag – ablakok jobban szigetelnek, és nincs meg a szükséges levegőcsere, ezért ezekbe külön szellőzőket kell építetni. Azokban a helységekben amiknek nincs ablaka, azokban nem lehet használni sem gázbojlert, sem gáztűzhelyt. Persze, van megoldás, ún. légbeöntőket kellene felszerelni, de ez nem minden házban megoldás, mert a házak egy része vasbeton vázra épült, ezekben erre nincs mód. A gázkészülékek szénmonoxidot termelnek, ami mérgező, nem csupán azért, mert elveszi a helyet az oxigéntől, de meg is támadja a szervezetet.

Óránként 60 köbméternyi levegő

A szabályok egy gáztűzhelyt használó konyhánál előírják, hogy óránként 60 köbméternyi levegőnek kell kicserélődnie. Ez az ablak nélküli konyháknál és a jól szigetelő ablakok esetében sincs meg, ezért kell felszereltetni a szellőzőket. A megoldás az, ha átállnak az elektromos eszközök használatára, de ez sem olcsó megoldás.

Hogyan is történik egy ilyen gázfelülvizsgálat?

A gázminősítővel közösen a gázszerelő felméri az adott Társasházban lévő gázhálózatot, és a lakásokon belüli gázberendezések megfelelőségét. Erről készül egy szakvélemény, mely tartalmaz, minden hibát. Ezek alapján a gázszerelő kijavítja a hibát, és a minősítő ellenőrzi, hogy megfelel-e az elvégzett munka az előírásoknak, majd kiadja a minősítő iratot.

Társasházak gázfelülvizsgálata - Békés Otthon Közös KépviseletAmennyiben a gázminősítő hibát talál:

1.Gázművek felé jelezni kell, akik lezárják a gázt a házban, és elviszik az összes gázórát.

2.A Gázszerelő elvégzi a hibák javítását a Társasház közös területein, és a lakásokon belül is. Ez jó esetben ha nem sok hiba van 3-4 hét, addig a házban nem lesz gáz.

3.A minősítést követően a gázművek szakemberei visszaszerelik a gázórát és indulhat a gázszolgáltatás.

Milyen költségekkel jár a gázfelülvizsgálat?

Az előzetes  felmérés általában Társasháztól függően 800-1.200 Ft/ albetét. Ez tartalmazza a hibák  dokumentálását a Társasház közös területeire és a lakásokon belüli hibákra vonatkozóan is. A gázfelülvizsgálathoz kapcsolódóan minden esetben meg kell csináltatni az  EPH-t a villanyszerelővel. Ennek külön költsége van. A Társasház közös területein lévő méretlen vezetékek javításának költségét a Társasház fizeti, a lakásokon belüli  javításokat pedig a tulajdonosoknak kell megfizetniük. A költségek minden esetben attól függ, hogy milyen hibát talál a Gázfelülvizsgáló.

Ha Ön nem szeretne hetekig Gáz nélkül lenni, akkor hívja szakembereinket a 06-30-439-2124-es telefonszámon, vagy írjon nekünk e-mailt az info@tarsashaza.hu címre.

 

Digiprove sealCopyright protected by Digiprove © 2015

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.

  • Társasházi Közös Képviselő

      Társasházi Közös Képviselő Közös Képviseletet és Társasházkezelést vállal Budapesten - Békés Otthon Közös Képviselet
    A Békés Otthon Közös Képviselet fő szolgáltatásai: Társasházi Közös Képviselet, Társasház kezelés Budapest egész területén. Közös Képviselet és Társasházkezelés témában Tanácsadási szolgáltatásunk elérhető az ország egész területén. Szolgáltatásainkra garanciát vállalunk. Ha gondja van a Közös képviselőjével vagy magas a közös költsége hívjon a - 06-30-439-2124-es telefonszámon, vagy írjon az info@tarsashaza.hu e-mail címre, illetve kérjen segítséget ide kattintva.