• Társasházi Közös Képviselő Közös Képviseletet és Társasházkezelést vállal Budapesten - Békés Otthon Közös KépviseletTársasházi Közös Képviselő Közös Képviseletet és Társasházkezelést vállal Budapesten - Békés Otthon Közös KépviseletTársasházi Közös Képviselő Közös Képviseletet és Társasházkezelést vállal Budapesten - Békés Otthon Közös Képviselet

Bírságolható a Közös Képviselő

Társasház szervei és a Bírságok

2014.február 1-től hatályos az a rendelkezés, mely alapján a társasház szervei felett a törvényességi felügyeletet a jegyző látja el.  A Tht* 27/a §-a bővült melyben a jegyzők eljárási szabályait módosították./ * Tht = Társasházi Törvény

TársasházEz azt jelenti, hogy a területileg illetékes jegyző hivatalból ellenőrizheti, hogy a Társasház alapító okirata, az SZMSZ, ezen iratok módosításai, valamint a társasház működése, közgyűlési határozatai, megfelelnek-e a jogszabályoknak. Ezen felül azt is ellenőrizheti, hogy a társasház működése megfelel-e az elfogadott közgyűlési határozatoknak.

Ha a jegyző jogsértést tapasztal, akkor írásban felszólítja a Társasház közös képviselőjét, hogy 60 napon belül állítsa helyre a működés törvényességét. Ha ezt a Társasház a megadott határidőn belül nem teszi meg akkor a jegyző a határidőt követő 30 napon belül bírósághoz fordulhat és kérheti a törvényesség visszaállítását. Ebben az esetben a pert a Társasház ellen indítja.

A bíróság a jegyző keresete alapján megsemmisítheti a közgyűlés jogsértő határozatát és ha szükséges akkor elrendelheti, hogy a közgyűlés hozzon új határozatot abban az adott ügyben.  A Bíróság ezen kívül összehívhatja a közgyűlést a működés helyreállításának érdekében, sőt feljogosíthatja a jegyzőt vagy a számvizsgálókat a közgyűlés összehívására.

Amennyiben ezen lépésekkel a Társasház működésének törvényessége a közös képviselő, illetve az intéző bizottság jogsértő magatartása miatt nem biztosítható, a jogsértés súlyával arányosan, akár 100.000 Ft- 500.000 Ft-ig terjedő bírság megfizetésére is kötelezheti a Bíróság a közös képviselőt, illetve az intézőbizottság elnökét és tagjait.

A kiszabott bírság kizárólag a jogsértő magatartást tanúsító közös képviselőt, az intéző bizottság elnökét vagy tagjait terhelheti. A bírságot nem a társasháznak kell megfizetnie. A kiszabott bírság megfizetéséért az intézőbizottság elnökének és tagjainak egyetemleges a felelőssége.

Mit is jelentenek ez?

Ha a közgyűlés azt a határozatot hozza, hogy XY-nak 15.000 Ft-al több közös költséget kell fizetnie,mint bárki másnak csak azért mert őt a lakóközösség nem kedveli, akkor ez a kisebbség érdekeit sértő közgyűlési határozat. Ezért XY vagy 60 napon belül keresetet indíthat a Társasház ellen a kisebbség érdekeinek megsértése miatt, vagy kérhet a jegyzőtől Törvényességi felülvizsgálatot.

Az előző bejegyzésemben már írtam arról, hogy 2015.július 1-én hatályba lépett a 155/2015 (VI.25 ) kormányrendelet, mely szabályozza a jegyző Társasház feletti hatáskörét. Igazából ez a kormányrendelet az eljárási szabályokat rögzíti, illetve azt, hogy a jegyzők milyen esetekben vizsgálódhatnak és milyen esetekben nem.

Miért jó ez a Társasház Tulajdonosainak?

Ha úgy érzik, hogy a Közös képviselő nem tartja be a Társasházi Törvény rendelkezéseit és ezzel a lakóközösségnek  valamilyen kár okoz, akkor ez a költségkímélőbb módszer, hiszen nem kell fizetni a Bírósági kereset megindításakor szükséges illetéket. Érdemes mérlegelni, hogy az ügy bír-e olyan fontossággal, melyhez feltétlenül szükséges egy Bírósági ítélet – pld. Közös képviselő mulasztása, leváltása stb. – vagy csak olyan jogsértés történt ami egy jegyzői ejnye-bejnyével orvosolható.

Bírságolható a Társasház Közös képviselője - Békés Otthon Közös képviselet

Digiprove sealCopyright protected by Digiprove © 2015

Comments are closed.

  • Társasházi Közös Képviselő

      Társasházi Közös Képviselő Közös Képviseletet és Társasházkezelést vállal Budapesten - Békés Otthon Közös Képviselet
    A Békés Otthon Közös Képviselet fő szolgáltatásai: Társasházi Közös Képviselet, Társasház kezelés Budapest egész területén. Közös Képviselet és Társasházkezelés témában Tanácsadási szolgáltatásunk elérhető az ország egész területén. Szolgáltatásainkra garanciát vállalunk. Ha gondja van a Közös képviselőjével vagy magas a közös költsége hívjon a - 06-30-439-2124-es telefonszámon, vagy írjon az info@tarsashaza.hu e-mail címre, illetve kérjen segítséget ide kattintva.