• Társasházi Közös Képviselő Közös Képviseletet és Társasházkezelést vállal Budapesten - Békés Otthon Közös KépviseletTársasházi Közös Képviselő Közös Képviseletet és Társasházkezelést vállal Budapesten - Békés Otthon Közös KépviseletTársasházi Közös Képviselő Közös Képviseletet és Társasházkezelést vállal Budapesten - Békés Otthon Közös Képviselet

Társasház Szabályzatai – Szervezeti és Működési Szabályzat

Mi is az a Szervezeti és Működési szabályzat, vagy más néven SZMSZ?

Az SZMSZ  nem más mint egy képkeret amit olyan képpel töltünk meg amilyennel akarjuk. Ez szabályozza a Társasházban lévő folyamatokat. Így meghatározza a közgyűlés összehívásának feltételeit. A közös képviselő intézkedéseit a számvizsgálók feladatait. A közös költség fizetésének alapját – tulajdoni hányad vagy m² – és mértékét. A Társasházban követendő magatartási szabályokat. Az SZMSZ kiegészíti a Társasházi Törvényt a részletszabályaival.

Miért hasonlítottam a Társasház Szervezeti és Működési Szabályzatát egy képkerethez? 

A válasz egyszerű, mert az SZMSZ egy keret, amit olyan tartalommal töltünk meg amilyennel akarunk. Szem előtt kell tartani, hogy ne legyen ellentétes a vonatkozó jogszabályokkal és ne vonjon el döntési jogkört a közös képviselőtől.

Milyen egy jó Szervezeti és Működési Szabályzat?

A jó Szervezeti és Működési Szabályzat  olyan, ami megfelel a tulajdonosi igényeknek. Kiegészíti a jogi normákat. Olyan szabályokat tartalmaz melyekkel a Társasházban zajló folyamatok átláthatóbbá válnak. Egy jó Szervezeti és Működési Szabályzat megkönnyíti a Társasházban élők mindennapjait.

Kit érdemes megbízni a Szervezeti és Működési Szabályzat megalkotásával?

Több Társasház elköveti azt a hibát, hogy a Szervezeti és Működési Szabályzat megalkotásával egy ügyvédet bíz meg. Ügyvédet megbízni azért hibás döntés, mert egy ügyvéd nem rendelkezik helyismerettel, nem ismeri a tulajdonosokat és a tulajdonosi igényeket. Több esetben SZMSZ készítés címen a 2003. évi CXXXIII. törvény a Társasházakról általa relevánsnak ítélt paragrafusait másolja át.

Van olyan Társasház, ahol  a közös képviselőre bízzák a Szervezeti és Működési Szabályzat elkészítését. Ekkor már megjelenhetnek az SZMSZ-ben a Társasház sajátosságai és a tulajdonosi igények is. Sajnos ez több esetben nem párosul a jogszabály alapos ismeretével így szintén hiányos, a jogi normáknak ellentmondó SZMSZ készül.

Javasoljuk, hogy a Szervezeti és Működési Szabályzat elkészítését bízza olyan szakemberre, aki nemcsak szakmailag felkészült hanem a jogszabályokban is járatos. Tartsa sem előtt, hogy az SZMSZ-t legalább 5 évre alkotják, így fontos, hogy azt egy mind szakmai mind jogi jártassággal rendelkező szakember készítse el.

Amennyiben Önnek szüksége van egy Társasházára szabott Szervezeti és Működési Szabályzatra, keressen bennünket az ajanlat@tarsashaza.hu  e-mail címen, vagy hívjon bennünket a 06-30-439-2124-es telefonszámon. 

 

 

 

 

Digiprove sealCopyright protected by Digiprove © 2019

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

  • Társasházi Közös Képviselő

      Társasházi Közös Képviselő Közös Képviseletet és Társasházkezelést vállal Budapesten - Békés Otthon Közös Képviselet
    A Békés Otthon Közös Képviselet fő szolgáltatásai: Társasházi Közös Képviselet, Társasház kezelés Budapest egész területén. Közös Képviselet és Társasházkezelés témában Tanácsadási szolgáltatásunk elérhető az ország egész területén. Szolgáltatásainkra garanciát vállalunk. Ha gondja van a Közös képviselőjével vagy magas a közös költsége hívjon a - 06-30-439-2124-es telefonszámon, vagy írjon az info@tarsashaza.hu e-mail címre, illetve kérjen segítséget ide kattintva.