• Társasházi Közös Képviselő Közös Képviseletet és Társasházkezelést vállal Budapesten - Békés Otthon Közös KépviseletTársasházi Közös Képviselő Közös Képviseletet és Társasházkezelést vállal Budapesten - Békés Otthon Közös KépviseletTársasházi Közös Képviselő Közös Képviseletet és Társasházkezelést vállal Budapesten - Békés Otthon Közös Képviselet

Otthon Melege Program

Otthon Melege Program - Békés Otthon Közös KépviseletA kormány 2014 szeptemberében új lakossági energiahatékonysági pályázatot tett közzé Otthon Melege Program néven. Ennek az új alprogramjában immár társasházak is pályázhatnak, a cél 20 ezer lakás energetikai korszerűsítése – tette hozzá a szóvivő.

Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára a részleteket ismertetve kifejtette: az új Társasházi pályázatok kerete 10 milliárd forint, a támogatások mértéke lakásonként 300-650 ezer forint lehet, a támogatás intenzitása pedig 50 százalékos. A szakállamtitkár közölte: jelenleg a magyarországi ingatlan- és lakásállomány 70%-a energetikailag nem megfelelő, ennek nagy részét szeretné korszerűsíttetni a kormány ezért írta ki ezt a Társasházi Pályázatot. Ennek érdekében bővül az  Otthon Melege Program, melynek eddigi három sikeres alprogramja révén már lezajlott a kazán-, hűtőgép- és nyílászárócsere program, ezeknél a pályázatok elbírálása zajlik és készülnek a következő kiírások is ebben a témakörben – mondta Szabó Zsolt. Az Otthon Melege Program most induló alprogramjának célja, hogy a több mint 4, de legfeljebb 60 lakásos panel- és téglaépítésű házak, lakásszövetkezetek közösségei esetében is hasonló program álljon rendelkezésre, de készül már az a program is, amely a 60 lakás fölöttieket is segíti – tájékoztatott az NFM államtitkára. Az Otthon Melege Program során elnyerhető támogatás nemcsak a szigetelés és a nyílászárók, hanem akár a fűtési rendszer korszerűsítéséhez és a megújuló energia alapú melegvíz-ellátás megvalósításához is igényelhető. Szabó Zsolt kiemelte: az Otthon Melege Program célja, hogy az érintett ingatlanok energiahatékonysága legalább két kategóriát javuljon. Tájékoztatása szerint a folyósítás két ütemben történik majd, 95 százalékos és 5 százalékos kifizetéssel. Otthon Melege Program - Békés Otthon Közös KépviseletAz 5% utólagos folyósításához az energia-megtakarítást fogják ellenőrizni. A keretösszeget régiónként, a szakmai szervezetek által megadott panel és társasházi lakások arányában osztják el. Az energiahatékonysági fejlesztésekhez minden eddiginél több forrás áll rendelkezésre a 2020-ig tartó uniós fejlesztési időszakban. A rendelkezésre álló Otthon Melege Program keretösszege 120 milliárd forint – ami az 50 százalékos saját erővel vagy hitel jellegű forrással kiegészülve valójában 240 milliárd forint. Ez lehetővé teszi a magyarországi lakásállomány nagy részének energetikai megújulását. A napelemek esetében az Otthon Melege Program keretein belül évi 80 milliárd forintos forrás áll rendelkezésre. A tárca számításai szerint lakásonként nagyjából 1,5-2 millió forint felújítási keretösszeggel lehet számolni, a saját erővel együtt.

Mit is jelent ez pontosan?

  1. Képzelje el, hogy Ön egy dobozban él, amit minden oldalról hermetikusan lezárnak más néven Hőszigetelik a falakat. Ön bent van a dobozban és fűt, főz, mos, vasal, lélegzik végzi a szokásos tevékenységeit otthonában. A keletkező pára mivel a falakat hermetikusan lezárta vagyis ” szigetelte” nem tud távozni, vagyis HŐHÍD keletkezik ami a falakon lecsapódik, vagyis a falak elkezdenek penészedni. Ez Ön szerint jó hatással van Önre és Családjára vagy nem?
  2. Az Otthon Melege program keretein belül a hőszigetelés 50%-át fizeti ki a kormány a többi 50%-ot a Társasház tulajdonosának kell kifizetnie. Ez azt jelenti, hogyha a teljes hőszigetelés összege 2 millió forint akkor Önnek tulajdonosként 1 millió Ft-ot kell biztosítania ahhoz, hogy a Társasház  megkaphassa a támogatást.

Ön ezt ki tudja fizetni?Otthon Melege Program - Békés Otthon Közös Képviselet

Sajnos az átlagos Magyar család csak hitel felvétellel tudja ezt megoldani. Érdemes ezért minden tulajdonosnak hitelt felvennie? Kiszámoltuk, hogy havi 20.000 Ft-os Törlesztőrészlet fizetésével a felvett hitel összege és a kamatok visszafizetése több mint 5 évig tartana. Egy évben 240.000 Ft-ot tud törleszteni havi 20.000 ft-ot alapul véve.

Érdemes pályáznia Társasházának az Otthon Melege Program elnevezésű Társasházi Pályázaton?

Egy évben legrosszabb esetben is 4 hónapig fűtünk. Önnek olyan nagy a fűtési számlája, hogy az Otthon Melege Program hőszigetelésével meg tud spórolni havonta 60.000 Ft-ot a fűtésen?  Ezt az elvet alapul véve ki tudja számolni, hogy a hitelként letörlesztett összeget meg tudja-e spórolni a fűtésszámlán. Ha nem, akkor Önnek nem érdemes belevágnia az Otthon Melege Program által nyújtott Társasházi Pályázatba.

Érdemes Társasházának hitelt felvennie az Otthon Melege Program miatt?

Tudta, hogyha a Társasház hitelt vesz fel, akkor a felelősség egyetemleges? Ez azt jelenti, hogy minden tulajdonosnak fizetnie kell a hitel törlesztést. Ha vannak olyanok akik notóriusan nem fizetik a Közös Költséget, akkor Ön is jól tudja, hogy azok nem fogják fizetni a hitel törlesztést sem. Ebben az esetben Önnek kell majd kifizetnie azok helyett a tulajdonostársak helyett a hitelt akik nem fizetnek. Ez azt jelenti, hogy a fizető tulajdonosok közös költsége nő. A nem fizető tulajdonostól a Társasház csak Bíróság vagy Végrehajtó útján tudja majd behajtatni a hitel és a közös költség összegét. Ez pedig időt és plusz költséget jelent azoknak akik rendesen fizetnek. Már Ön is tudja, hogy hitelt felvenni olyan társasházban aminek nagy a kintlevősége nem érdemes.

Amennyiben érdeklik a Társasházi Pályázatok kattintson ide.

Ha szeretne Társasházi Pályázaton indulni és igénybe venné szakértelmünket kérem jelezze felénk ide kattintva.

Digiprove sealCopyright protected by Digiprove © 2015

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

  • Társasházi Közös Képviselő

      Társasházi Közös Képviselő Közös Képviseletet és Társasházkezelést vállal Budapesten - Békés Otthon Közös Képviselet
    A Békés Otthon Közös Képviselet fő szolgáltatásai: Társasházi Közös Képviselet, Társasház kezelés Budapest egész területén. Közös Képviselet és Társasházkezelés témában Tanácsadási szolgáltatásunk elérhető az ország egész területén. Szolgáltatásainkra garanciát vállalunk. Ha gondja van a Közös képviselőjével vagy magas a közös költsége hívjon a - 06-30-439-2124-es telefonszámon, vagy írjon az info@tarsashaza.hu e-mail címre, illetve kérjen segítséget ide kattintva.