• Társasházi Közös Képviselő Közös Képviseletet és Társasházkezelést vállal Budapesten - Békés Otthon Közös KépviseletTársasházi Közös Képviselő Közös Képviseletet és Társasházkezelést vállal Budapesten - Békés Otthon Közös KépviseletTársasházi Közös Képviselő Közös Képviseletet és Társasházkezelést vállal Budapesten - Békés Otthon Közös Képviselet

Társasház beszámolója és költségvetése

 

Társasház Beszámolója és Költségvetése

A Tulajdonosok többsége sajnos nincs azzal tisztában, hogy a Társasház beszámolója és költségvetése határozza meg a közös költség összegét. Ezt minden tulajdonos a Beszámoló Közgyűlésen tudja befolyásolni, ami egyben  az egyik legfontosabb Fórum a Társasház ügyeinek megtárgyalására. Ha Ön sokallja a Közös Költséget akkor olvasson tovább, hogy megtudhassa hogyan befolyásolhatja a Közös Költség összegét. A Társasházi Törvény 35§(1) bekezdése alapján a Társasház előző évre vonatkozó beszámolóját és költségvetését Beszámoló  Közgyűlés keretein belül a Közös Képviselőnek ismertetnie kell a tulajdonosokkal – akiknek azt el kell fogadniuk – legkésőbb minden év május 31-ig. Amennyiben a  Szervezeti és Működési Szabályzat másképpen rendelkezik, abban az esetben a Beszámoló Közgyűlést az abban szereplők szerint május 31. előtt kell megtartani. A Beszámoló Közgyűlésre a meghívót a közgyűlést megelőzően 8 nappal kell a tulajdonosoknak kézbesíteni a Szervezeti és Működési Szabályzatban – továbbiakban SZMSZ – foglaltaknak megfelelően.

A meghívó kézbesítésére 2 fő szabály van:

 1. Amennyiben a tulajdonos a társasházban lakik akkor általában a postaládába dobja be a meghívót a Közös Képviselő, de igazolnia kell annak megtörténtét.
 2. Amennyiben nem lakik a társasházban a tulajdonos – más az értesítési vagy levelezési címe – abban az esetben ajánlott levél formájában 10 nappal a közgyűlés időpontját megelőzően kell postára adni a meghívót tartalmazó levelet.

Meghívónak tartalmaznia kell:

 1. Beszámolót
 2. Költségvetést ami tartalmazza az előző évi tervet és tényt, illetve a következő év költségvetési tervezetét.
 3. Minden olyan információt melynek segítségével a tulajdonosok átlátják a beszámolót és a költségvetéseket.

Nézzük részletesen, hogy mit tartalmaz a Társasház beszámolója és költségvetése:

Társasház Beszámolója és Költségvetése - Békés Otthon Közös Képviselet

TÁRSASHÁZ BESZÁMOLÓJA

A Társasház működéséről, vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetéről az üzleti év könyveinek zárását követően, a közös képviselő a számviteli törvényben meghatározott könyvvezetéssel alátámasztott beszámolót köteles  készíteni. A társasházak működését szabályozó Társasházi Törvény  48.§(1) pontja határozza meg a beszámoló minimális tartalmát. Magának a beszámolónak megbízható és valós képet kell adnia a társasház vagyonáról annak összetételéről(eszközeiről és forrásairól) pénzügyi helyzetéről és tevékenysége eredményéről.

A Társasház beszámolójának tartalmaznia kell:

 1. Tervezett és tényleges kiadásokat költségnemenként.
 2. Tervezett és tényleges bevételeket források szerint.Itt fel kell tüntetni részletesen azokat a követeléseket amik még nem teljesültek, feltüntetve azokat az intézkedéseket is amit a behajtás érdekébe tett a Közös Képviselő.
 3. 1-es és 2-es pont különbségének záróegyenlegét a pénzkészletek részletezésével és kezelési helyének feltüntetésével.
 4. A társasház tulajdonát képező vagyontárgyak tárgyi-eszköz leltárát.
 5. A tárgyévhez tartozó közösséget terhelő kötelezettségeket.
 6. Közös költség összegét az SZMSZ-ben lévő felosztás szerint – tulajdoni hányad, lakás területe szerint, egyéb -.
 7. Rezsicsökkentésből eredő megtakarításokat és a megtakarítás összegének felhasználását.

TÁRSASHÁZ KÖLTSÉGVETÉSE

Társasház Beszámolója és Költségvetése - Békés Otthon Közös Képviselet

Minden társasház csak akkor működik jól, ha a Közös Képviselő előre megtervezi a társasház várható bevételeit és kiadásait, vagyis költségvetést készít.  A költségvetés nem más mint az adott év pénzügyi terve ami előirányzatként tartalmazza a teljesítendő kiadásokat és a várható bevételeket. A Társasházak költségvetésének tervezésére úgynevezett “Bázis” alapú tervezést használ a Közös Képviselő. Ez azt jelenti, hogy a tervévet megelőző év tényadatait bázisként kezeljük és ehhez képest tervezzük a tárgyévi változásokat. A költségvetést pénzforgalmi szemlélettel úgy kell elkészíteni, hogy az jól érthető,átlátható és költség-orientált legyen. A Társasházak működését szabályozó Társasházi Törvény 47§-a határozza meg a társasházakban elkészítendő költségvetési javaslat minimális tartalmát.

A költségvetésnek tartalmaznia kell:

 1. A közös tulajdonnal kapcsolatos várható bevételeket és kiadásokat költségnemenként.
 2. A tervezett üzemeltetési, karbantartási és felújítási munkákat,
 3. A közös költséghez való hozzájárulás összegét – a tulajdonostársak nevének feltüntetésével – a külön tulajdonban lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek szerinti bontásban.

A tulajdonostársak nevének feltüntetése a Társasházi Közös képviselő által készített táblázatban személyes adatnak minősül, azonban az ezzel kapcsolatos adatkezelés és nyilvánosságra hozatal nem tekinthető jogellenesnek mert az törvényi előíráson alapul. Vagyis a Közös Képviselő feltüntetheti a hátralékos tulajdonos nevét és tartozásának összegét, de csak a Beszámolóhoz kapcsolódóan. Például egy  RENDKÍVÜLI KÖZGYŰLÉSEN  ezeket az adatokat nem tárhatja a Közös Képviselő a többi tulajdonos elé, mert ezzel megsérti a hátralékos tulajdonos személyiségi jogait. Az éves költségvetés elkészítésekor javaslatot kell tennie a Közös Képviselőnek a közös tulajdon hasznosítására és az esetleges felújításokra, illetve fel kell hívnia a tulajdonosok figyelmét a törvényi kötelezvényekre amennyiben annak anyagi vonzata is van.

A Számvizsgáló Bizottság Szerepe:

Társasház Beszámolója és Költségvetése - Békés Otthon Közös KépviseletA Társasház Beszámolója és Költségvetése az alapja a Társasház működésének. Elkészítése a Közös Képviselő feladata, de a Társasházi Törvény rendelkezése alapján a Számvizsgáló Bizottság tagjainak jóvá kell hagyniuk a Társasház Beszámolóját és Költségvetését. Ez azért fontos, mert nekik van ellenőrzési jogkörük és ők tudják azt leellenőrizni, hogy az egyes sorokban lévő számok valós adatokat tartalmaznak-e?  Az ő feladatuk az is, hogy ellenőrizzék, hogy a Közös Képviselő a szerződés szerinti összegeket fizette-e ki. A Számvizsgáló Bizottság a tulajdonosok esszenciája. Az ő feladatuk a Társasház Beszámolója és Költségvetése fölötti folyamatos ellenőrzés. Amennyiben az ellenőrzés megtörtént akkor a Beszámoló és a Költségvetés valódiságát aláírásukkal igazolják. Ebből tudja a többi tulajdonos, hogy a Társasház Beszámolója és Költségvetése valós tényeken alapul.

3 fontos dolog, hogy amire figyelnünk kell a Társasház Beszámolója és Költségvetése kapcsán:

Legfontosabb dolog amire figyelnie kell minden tulajdonosnak az, hogy egy költségcsoport egy sor. Sok tulajdonos átsiklik azon amikor a Közös Képviselő egy költséget több sorban tünteti fel. Feltünteti a nettót, majd más sorban az Áfa-t illetve az egyéb költségeket. Minden költséghez egy jogcímet kell hozzárendelni. Így ha van olyan jogcím,hogy kezelési díj, közös képviselet díja, ügyviteli költség ezek mind egy költségcsoportot, a Közös képviselő szolgáltatásának díját jelentik, amit nem túl korrekten a közös képviselő szándékosan tüntetett fel több sorban. Figyeljen oda, mert ez nem más mint burkolt és nem jóváhagyott áremelés.

Társasház beszámolója és költségvetése - Békés Otthon Közös KépviseletEgyszer tulajdonosként szembesültem ezzel a problémával. Az akkori közös képviselő  44.000 Ft + Áfa helyett összesen 124.000 Ft + Áfát számolt fel havonta Közös képviseleti díjként. Ez egy évben több mint 1,3 millió forinttal több mint ami a szerződésben szerepel. Az SZVB nem ellenőrizte le a beszámoló és költségvetés dokumentumait. Amikor erre fény derült, akkor az egyik tulajdonostársammal több évre visszamenőleg átnéztük a költségvetéseket és kiderült, hogy 7 évig folyamatosan magasabb kezelési díjat számolt el a Közös Képviselő mint ami a szerződésben szerepel. Természetesen leváltottuk.

Második fontos dolog, hogy a közös képviselő olyan költséget számol el a beszámoló és költségvetés alkalmával aminek nincs valós alapja. Gondolok itt arra,hogy sokszor szoktak feltüntetni olyan munkákat – csőtőrés, eresz tisztítás, dugulás elhárítás, nagytakarítás – ami szinte ellenőrizhetetlen. Ezt úgy kerülheti el ha KORREKT ÉS BECSÜLETES Közös Képviselőt választ.Azt azért tudnia kell, hogy az aki pár száz forintért vállalja a Közös Képviseleti feladatok ellátását, az nem ez a kategória.

Harmadik fontos dolog, hogy figyelmesen átnézzük a költségvetés azon sorait ahol a kifizetetlen számlákat tünteti fel a közös képviselő. Ellenőrizze, hogy azok valóban nem lettek kifizetve. Gondolok itt szintén a Közös Képviselet és a víz-gáz- villanyszerelők kifizetetten számláira. Ön is tudja, hogy nincs olyan szolgáltató aki úgy dolgozna, hogy ne kérne pénzt a munkájáért, illetve, hogy a munka elvégzése után ne akarná szinte azonnal megkapni a pénzét. Tehát ha ilyen sorokat talál, kérdezzen rá bátran. Hiszen az Ön pénzéről van szó.

Ajánlom figyelmébe pályázati oldalunkat. Itt megnézhet pár aktuális pályázatot.

 

Digiprove sealCopyright protected by Digiprove © 2015

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

 • Társasházi Közös Képviselő

    Társasházi Közös Képviselő Közös Képviseletet és Társasházkezelést vállal Budapesten - Békés Otthon Közös Képviselet
  A Békés Otthon Közös Képviselet fő szolgáltatásai: Társasházi Közös Képviselet, Társasház kezelés Budapest egész területén. Közös Képviselet és Társasházkezelés témában Tanácsadási szolgáltatásunk elérhető az ország egész területén. Szolgáltatásainkra garanciát vállalunk. Ha gondja van a Közös képviselőjével vagy magas a közös költsége hívjon a - 06-30-439-2124-es telefonszámon, vagy írjon az info@tarsashaza.hu e-mail címre, illetve kérjen segítséget ide kattintva.