• Társasházi Közös Képviselő Közös Képviseletet és Társasházkezelést vállal Budapesten - Békés Otthon Közös KépviseletTársasházi Közös Képviselő Közös Képviseletet és Társasházkezelést vállal Budapesten - Békés Otthon Közös KépviseletTársasházi Közös Képviselő Közös Képviseletet és Társasházkezelést vállal Budapesten - Békés Otthon Közös Képviselet

Gázfelülvizsgálat-ha elmarad,megfagyunk?

Gázfelülvizsgálat elmaradásának következményei –

 

Mostanában sok Közös Képviselő retteg attól, hogy Társasházaiban elzárják a gázt, de van aki nem tesz semmit, pedig a lakók megfelelő tájékoztatása és a gázfelülvizsgálat elvégeztetése sok kellemetlenségtől kímélhetné meg a Társasházban élőket. Egy gázfelülvizsgálat nem is kerül sokba – kb. 1.500 Ft+ Áfa / albetét – ha azt vesszük, hogy egy esetleges gázszolgáltatásból való kizárás mennyi problémát és kellemetlenséget okozhat. Korrekt és hozzáértő gázfelülvizsgálót nem könnyű találni. Az egyik házamban el kellett végeztetnem a gázfelülvizsgálatot ezért keresgéltem a neten. 6 gázfelülvizsgálót hívtam fel, abból 1 jött el a megbeszélt időpontra és az az egy sem volt hozzáértő, csak plusz költségekbe akarta verni a társasházat és a lakókat is.

Azt ajánlom mindenkinek, hogy a bejáratott gázszerelőjétől kérjen segítséget ebben az ügyben, mert a gátfelülvizsgálatot végző szakemberek mindig együtt dolgoznak egy vagy két gázszerelővel. Ha ez nem vezetne eredményre akkor keressen meg bennünket és ajánlunk olyat aki a gázfelülvizsgálat elvégzésére megfelelő szakmai hozzáértéssel rendelkezik.

A gázfelülvizsgálat elvégeztetése és a hibák kijavítása még nem elég, szükséges a lakók megfelelő tájékoztatása, hiszen ha tudják, hogy mit kell tenni gázszivárgás esetén akkor szintén elkerülhetőek a gázelzárás következményei. Az alábbi történet egy tizedik kerületi társasházzal történt.

Három hete fagyoskodnak – nincs gáz egy tizedik kerületi társasházban

Társasház Gázfelülvizsgálata„Nemcsak, hogy megfagyunk, de sem főzni, sem fürödni nem tudunk” – panaszolta az egyik lakó a hirado.hu-nak. A javítási munkálatokra azonban legkorábban november 9- én fog sor kerülni, addig marad a hideg.

Egy tizedik kerületi, Gergely utcai társasházban több mint 3 héttel ezelőtt, október 12-én elzárták a gázt. A szolgáltató, a Főgáz Zrt. egy gázóra-ellenőrzés során vette észre, hogy erős gázszag van. Rögtön bemérték, majd azonnal el is zárták az egész, összesen hat lakásos házban a gázt – panaszolta az egyik lakó a hirado.hu-nak.

„A közös képviselő nyolc napra rá hívta csak össze a közgyűlést, pedig kifejezetten kértem, hogy azonnal hívja össze, de nem volt hajlandó, mert állítólag ezt írja elő törvény. Beszéltem ügyvéddel, aki viszont azt mondta, hogy ez veszélyhelyzet és ilyenkor össze lehetne hívni” – mesélte a lakó, aki szerint a szomszédok őket vádolják azzal, hogy miattuk zárták el a gázt, ahogy mondták: “eddig nem volt vele baj és nem robbant fel”.

A lakó elmondása szerint a gázórát 5 éve, 2010-ben ellenőrizték (a törvény 10 évenkénti ellenőrzést ír elő). „De ez egy nagyon régi típusú cső – amely végighúzódik az egész házon, a földszinttől a második emeletig – és nincs rá biztosíték, hogy ne hibásodjon meg egyik napról a másikra. Csak a mi szintünkön volt hajszálrepedés a főcsövön, ezért nálunk lehetett érezni” – tette hozzá.

Fázni fognak, amíg nem cserélik ki a csövet

Október 20-án végül megtartották a közgyűlést, amelyen megszavazták a javítást, illetve azt, hogy – mivel a háznak nincs elég pénze – a Fundamenta hitel felvételét előrehozzák. Három ajánlat közül már kis is választották a kivitelezőt, de a javítás csak november 9-én kezdődik el.

Megkerestük a ház által megbízott közös képviselő céget is, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

A törvény egyébként úgy szól, hogy „a közös képviselőnek minden szükséges intézkedést meg kell tennie az épület fenntartásáért. Ő rendeli meg a szükséges építési-szerelési, karbantartási munkákat, szerzi be a felújítási munkák elvégzéséhez a kivitelezői árajánlatokat, ellenőrzi a kivitelező munkáiról szóló referenciákat. Megköti a tervszerű üzemeltetési és karbantartási munkákhoz az átalányszerződéseket, külön megbízással megrendeli a felújítási, illetve nagyobb karbantartási munkák elvégeztetéséhez műszaki szakvéleményt, továbbá gondolkodik az azonnali beavatkozást igénylő hibák elhárításáról.” Ez ebben az esetben megtörtént.

Gázfelülvizsgálati mérésA jogszabályban ugyanakkor az is benne van, hogy „karbantartás lehet például a hibaelhárítás, amely az életveszélyt okozó, továbbá az épület állagát károsító és rendeltetésszerű használatát lényegesen akadályozó, azonnali beavatkozást igénylő hibák és hiányosságok haladéktalan eseti megszüntetése, időszerű karbantartás, amely az épület állagát veszélyeztető, de rendeltetésszerű használhatóságát lényegesen nem akadályozó, azonnali beavatkozást nem igénylő hibáknak és hiányosságoknak eseti vagy az épületen elvégzendő egyéb javítási munkákkal együtt, de az észleléstől számítva legkésőbb hat hónapon belüli megszüntetése”.

A hideg nem veszélyhelyzet

Kaplonyi György, Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetségének (MTOSzSz) elnöke a hirado.hu-nak azt mondta: a fenti esetben műszaki hibáról van szó, vagyis a közös képviselőnek nem volt kötelessége rendkívüli ülést összehívni. A hideg, vagyis az, hogy a lakók fáznak, nem tekinthető életveszélyes helyzetnek, az viszont igen, ha szivárog gáz – tette hozzá. Kiemelte ugyanakkor, hogy a tulajdonosoknak partnernek kell lenniük a közös képviselő munkájában. Kaplonyi György leszögezte azt is, hogy a fenti eset egyáltalán nem kirívóan hosszú idő a gáz megjavításáig, ugyanis a szerelők decemberig általában végig le vannak foglalva, hiszen főszezon van.

A javítást az fizeti, akinél a gáz szivárog

A törvény szerint egy társasház vezetékrendszere, amin keresztül a gáz az utcai csatlakozástól a lakások mérőin át a eljut a lakások készülékeihez, a társasház tulajdona, beleértve a lakások főcsapjait is.

A lakáson belüli vezetékrendszer és a készülékek a lakások tulajdonosaié. Ha szivárgást észlelnek a lakáson belül, akkor annak javítási költségei a a lakás tulajdonosát terhelik. Ha a szivárgás az épület vezetékhálózatában van, akkor azt a társasháznak kell kicserélnie.

A jogszabály tehát nem segít a társasházban jelenleg fázó lakókon, nekik november 9-ig még várniuk kell, hogy helyreállítsák a szolgáltatást.

Forrás: hirado.hu

 

Digiprove sealCopyright protected by Digiprove © 2015

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

  • Társasházi Közös Képviselő

      Társasházi Közös Képviselő Közös Képviseletet és Társasházkezelést vállal Budapesten - Békés Otthon Közös Képviselet
    A Békés Otthon Közös Képviselet fő szolgáltatásai: Társasházi Közös Képviselet, Társasház kezelés Budapest egész területén. Közös Képviselet és Társasházkezelés témában Tanácsadási szolgáltatásunk elérhető az ország egész területén. Szolgáltatásainkra garanciát vállalunk. Ha gondja van a Közös képviselőjével vagy magas a közös költsége hívjon a - 06-30-439-2124-es telefonszámon, vagy írjon az info@tarsashaza.hu e-mail címre, illetve kérjen segítséget ide kattintva.